Passa al contingut principal

I què passarà l'endemà?

Sempre és complicat fer previsions quan et pregunten què passaria econòmicament el dia després d’una possible secessió de Catalunya i fer-ho implica exposar-se a calcular malament. La resposta, segons la meva opinió però, és fàcil: res de res.
No hi haurà grans canvis en termes econòmics per dos motius: primer de tot la gent tem els canvis; i segon els diners manen, el sistema capitalista el tenim massa arrelat als nostres gens. Si combinem ambdós factors i els apliquem als agents econòmics veurem que els efectes de tot plegat seran inferiors i menys catastrofistes del que podríem pensar.
Un agent important, les empreses: algunes diuen que marxaran... De debò creieu que una empresa com Mercadona renunciarà al mercat català, o El Corte Inglés tancarà el centre comercial de Plaça Catalunya? Però si els representem diners!! I les empreses d’ací que vulguin evitar el boicot? No creieu que empreses com La Caixa o Abertis ho tenen tot estudiat i crearan seus a Madrid amb altres noms (igual que faran les empreses d’Espanya aquí...). I és que tot això és el procés normal, els diners manen més que molts sentiments i si nosaltres representem un bon mercat tant per comprar com per vendre, el mercat ho regularà tot plegat.
La paraula “mida” és clau per entendre com podria funcionar el mercat el dia de demà. Si bé cap país del món pot autoabastir-se de tots els productes que necessiten els seus habitants, la mida de la població sí que fa que sigui un mercat prou gran com per aconseguir els productes a preus raonables. Un mercat prou gran de consumidors crea les bases de la competència. Per posar un exemple: creieu que un país com Andorra, amb tres sectors puntals per la seva economia com el turisme, el comerç i la banca no està sota més risc de xoc que nosaltres? Si qualsevol dels seus tres puntals cau (personalment crec que la banca serà la primera en caure), com aconseguiria ser un mercat atractiu? Catalunya, per sort, disposa d’una capacitat productora i, sobretot, consumidora, més potent i de mida suficient per ser atractiva pels productors interiors i exteriors. La nostra economia es troba molt diversificada i caldrà confiar en les exportacions per compensar part del boicot inicial.
Un altre agent vital és el govern. Tot i disposar de molts serveis propis traspassats fa temps com educació o sanitat, cal crear les estructures d’Estat com la seguretat social. Sembla que els recursos per crear-les podrà venir al estalviar en duplicitats com tenir Ministeris i Conselleries, evitar despeses innecessàries com l’exèrcit, la casa Reial, etc i aconseguir que el dèficit fiscal de 8.500 milions (segons càlculs d’Espanya) o 15.000 milions (segons els càlculs de la Generalitat) es quedi als pressupostos, només pot ser bo per l’economia catalana. El sector públic haurà de ser un dels motors de contractació als inicis i l’administració dels recursos sembla que serà més eficient si és que hem après alguna cosa d’aquesta crisi.

I l’últim agent som els ciutadans. Som qui percebrem menys efectes de caire econòmic ja que pagarem impostos semblants, tindrem els mateixos serveis, es cobraran les mateixes pensions i tot això serà així perquè heretarem el sistema financer espanyol. Aquest és un sistema del dia a dia on qui cotitza avui paga les pensions dels jubilats actuals i on les inversions que es fan avui es paguen durant els següents vint anys. Començar des de zero només comporta seguir aquest sistema, acceptar els deutes heretats i esperar que el diners recuperats del dèficit fiscal serveixin per equilibrar els comptes.

Article publicat el 15/09/2014 al diari NEWT

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Això és el capitalisme senyors accionistes.

Entenc que aquesta frase es deu haver escoltat més d’una vegada a les oficines del Popular quan els accionistes hi van a demanar explicacions. Dimecres es va saber que les entitats europees havien tirat pel dret i havien triat el Banc Santander com a comprador del Popular. És la primera vegada que es prenia una decisió com aquesta i és que s’ha acabat el salvar bancs amb fons públics. Europa ha après dels errors passats i deixa que el mercat actuï amb les seves normes sense interferències estatals.  Quan les entitats europees van constatar que dimecres el Popular no tindria diners per fer front a les retirades de dipòsits es van posar en contacte amb els pocs bancs que s’hi havien interessat i va guanyar el Santander. De tot aquest procés trobo curioses certes declaracions: Sra. Botín, presidenta del Santander, diu que els van avisar de matinada i van prendre la decisió a l’últim moment. Això em porta a pensar que si és veritat tot plegat demostra una falta de previsió total per p

L'endemà

Des de redacció ens demanen que fem un exercici d’imaginació i preveiem què passarà el dia 2 d’octubre. Acostumo a entretenir-me més i millor quan puc fer d’altaveu d’alguna fet que trobo interessant o preocupant. Aquesta setmana pretenia parlar de com trobem cartes de caràcter personal (salut) obertes per Correos amb el pretext que hi ha el logotip de la Generalitat al sobre. També trobava interessant comentar perquè s’han fet seus els diners dels comptes corrents de les entitats que tenen una relació (encara que siguin cosins llunyans) amb la Generalitat, fins al punt d’haver de demanar permís a Hisenda espanyola per comprar paper de wc. Aquests temes són més fàcils de comentar que preveure què passarà. Tot i això faig el meu pronòstic. Votarem, no tots però una gran part de la població. Catalunya és extensa, no és fàcil dominar tots els col·legis, aconseguiran tancar els més representatius per fer la foto però una proporció alta podrà votar. A partir d’ací, diumenge vespre serà

El finançament és la clau

Sembla obvi però els diners són la clau en cas d’aixecar la suspensió de la DUI. I el dia per fer-ho també és clau.. M’explico: Sembla que el govern espanyol segueix entestat en negar el diàleg (al final de l’article donaré la meva impressió de què està passant). Es prepara per aplicar (si és que pot) l’article 155 que cancel·laria les poques atribucions que li queden a la Generalitat. Dic poques perquè si bé les té en teoria intactes, el fet que la conselleria d’economia estigui intervinguda de facto implica que qualsevol moviment econòmic està supervisat per Montoro. Si no tens capacitat per decidir què fas amb els diners, la teva autonomia ja està intervinguda i això és així des de setembre. Aquí és on es plantegen els dubtes a molt gent. Si s’aplica el 155 implicarà la supervisió de TOTES les funcions de la Generalitat per part d’un funcionari de Madrid, totes vol dir des de quins hospitals poden fer certes operacions fins a la llengua vehicular de les escoles. Si s’opta per