Passa al contingut principal

L'endemà

Des de redacció ens demanen que fem un exercici d’imaginació i preveiem què passarà el dia 2 d’octubre. Acostumo a entretenir-me més i millor quan puc fer d’altaveu d’alguna fet que trobo interessant o preocupant. Aquesta setmana pretenia parlar de com trobem cartes de caràcter personal (salut) obertes per Correos amb el pretext que hi ha el logotip de la Generalitat al sobre. També trobava interessant comentar perquè s’han fet seus els diners dels comptes corrents de les entitats que tenen una relació (encara que siguin cosins llunyans) amb la Generalitat, fins al punt d’haver de demanar permís a Hisenda espanyola per comprar paper de wc.
Aquests temes són més fàcils de comentar que preveure què passarà. Tot i això faig el meu pronòstic. Votarem, no tots però una gran part de la població. Catalunya és extensa, no és fàcil dominar tots els col·legis, aconseguiran tancar els més representatius per fer la foto però una proporció alta podrà votar.
A partir d’ací, diumenge vespre serà dia de recomptes (fàcil de preveure el resultat) i dilluns dia de rodes de premsa. Entenc que si la proporció de gent que ha pogut votar és alta el President de la Generalitat anunciarà que comença un procés de negociació amb l’Estat espanyol a fi d’arribar a un acord i no haver de tirar pel dret amb una DUI. De fet, aquesta opció no crec que entri dintre dels plans del govern ja que si no has arribat a un acord en ferm amb els bancs no cal ni pensar-hi. Pot sonar estrany però fermament crec que qui pot decantar la balança són els bancs. La llei de transitorietat estableix que les lleis que regeixen el dia a dia d’una Catalunya independent són les catalanes des del primer moment. Això vol dir que no pot venir ningú de fora a reclamar res a ningú si la justícia catalana no dona la raó. Ni la Hisenda espanyola, ni la justícia espanyola.
Tot això té relació amb el què us explicava a principis de la incautació de les finances de qualsevol entitat. Sempre i quan La Caixa hagi de cedir i segrestar els diners de les entitats o la mateixa Generalitat quan li demani Montoro no es podrà exercir la independència. Si arriba el moment en què les entitats bancàries instal·lades a Catalunya accepten la llei catalana i no segresten aquests fons, la recaptació de tots els impostos farà la resta.
Recomanacions per si arriba el moment de negociar: digueu que sí a tot, accepteu tot el deute que us vulguin encolomar. Ajudem a pagar tot els capritxos que ens demanin per fer la farina plana.. La història de la política europea demostra que els compromisos no són per complir-los (a Espanya es tenia el compromís d’acollir milers de refugiats, no n’arriba cap i ningú demana explicacions: barra lliure...).

Article publicat al diari NewT el 29 d'octubre de 2017

    

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Això és el capitalisme senyors accionistes.

Entenc que aquesta frase es deu haver escoltat més d’una vegada a les oficines del Popular quan els accionistes hi van a demanar explicacions. Dimecres es va saber que les entitats europees havien tirat pel dret i havien triat el Banc Santander com a comprador del Popular. És la primera vegada que es prenia una decisió com aquesta i és que s’ha acabat el salvar bancs amb fons públics. Europa ha après dels errors passats i deixa que el mercat actuï amb les seves normes sense interferències estatals.  Quan les entitats europees van constatar que dimecres el Popular no tindria diners per fer front a les retirades de dipòsits es van posar en contacte amb els pocs bancs que s’hi havien interessat i va guanyar el Santander. De tot aquest procés trobo curioses certes declaracions: Sra. Botín, presidenta del Santander, diu que els van avisar de matinada i van prendre la decisió a l’últim moment. Això em porta a pensar que si és veritat tot plegat demostra una falta de previsió total per p

El finançament és la clau

Sembla obvi però els diners són la clau en cas d’aixecar la suspensió de la DUI. I el dia per fer-ho també és clau.. M’explico: Sembla que el govern espanyol segueix entestat en negar el diàleg (al final de l’article donaré la meva impressió de què està passant). Es prepara per aplicar (si és que pot) l’article 155 que cancel·laria les poques atribucions que li queden a la Generalitat. Dic poques perquè si bé les té en teoria intactes, el fet que la conselleria d’economia estigui intervinguda de facto implica que qualsevol moviment econòmic està supervisat per Montoro. Si no tens capacitat per decidir què fas amb els diners, la teva autonomia ja està intervinguda i això és així des de setembre. Aquí és on es plantegen els dubtes a molt gent. Si s’aplica el 155 implicarà la supervisió de TOTES les funcions de la Generalitat per part d’un funcionari de Madrid, totes vol dir des de quins hospitals poden fer certes operacions fins a la llengua vehicular de les escoles. Si s’opta per