Passa al contingut principal

Resum de novetats de la reforma fiscal prevista pel 2015-2016


IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSIQUES

Tipus de la tarifa general: Es redueix de set a cinc trams, minorant els tipus progressivament entre 2015 i 2016 i següents. El tram més elevat, per a bases liquidables a 60.000 euros el tipus impositiu serà del 47% en 2015 i del 45% en 2016. Actualment el tipus impositiu és del 52%.

Tipus de gravamen de l'estalvi:


Primers 6.000€
Següents 44.000€
Resta
Retenció
Actualment
21% Primers 6.000€
25% Fins a 24.000€
27%
21%
2015
20%
22%
24%
19%
2016
19%
21%
23%
18%

Retencions:
-          Administradors i membres dels consells d'administració: L'any 2015 el percentatge serà del 37% i del 35% a partir de l'any 2016 (actualment el tipus aplicable és del 42%). El tipus de retenció a practicar per entitats amb import net de la xifra de negocis inferior a 100.000 euros, serà del 19%.
-          Rendiments del capital mobiliari: Es redueixen del 21% actual al 19%.
-          Rendiments d'activitats professionals: El percentatge actual del 21% es redueix en general al 19% al 2015 i al 18% pel 2016. Serà del 15% si el volum de rendiments íntegres és inferior a 15.000 euros anuals.

Exempcions de tributació:
-          Indemnitzacions per acomiadament: S'eximiran de tributació fins a 180.000 euros del total de la indemnització percebuda.
-          Dividends: Se suprimeix l'exempció de tributació dels primers 1.500 euros percebuts.

Rendiments del capital immobiliari:
La reducció aplicable als rendiments pel lloguer d'immobles destinats a habitatge es manté en el 60%, unificant-se la reducció per a tots els arrendaments d'habitatge en suprimir-se la reducció del 100% per al lloguer d'immobles a arrendataris d'edats compreses entre 18 i 30 anys.

Rendiments d'activitats econòmiques:
L'activitat d'arrendament d'immobles només es donarà quan per a la seva ordenació s'utilitzi, almenys, una persona emprada amb contracte laboral i a jornada completa, de manera que ja no serà necessari que concorri el requisit del local.
  
Estimació Directa Simplificada:
La modalitat d'Estimació Directa Simplificada, s'aplicarà si l'import net de la xifra de negocis no supera els 600.000 euros l'any anterior. En aquest règim la reducció del 5% sobre el rendiment net en concepte de despeses de difícil justificació tindrà un límit de 2.000 euros anuals.

Guanys i pèrdues patrimonials:
- No s'aplicaran els coeficients d'actualització per a la transmissió de béns immobles.
- S'introdueix per als contribuents majors de 65 anys una nova exempció per als guanys patrimonials derivats de la transmissió de qualsevol bé del seu patrimoni, que s'afegeix a l'actual exempció per transmissió d'habitatge habitual d'aquest col·lectiu, sempre que l'import obtingut, amb el límit màxim de 240.000 euros, es reinverteixi en la constitució de rendes vitalícies que complementin la pensió.

Deduccions:
-          S’elimina la deducció per lloguer d'habitatge habitual i per compte estalvi-empresa.
-          S'afegeix una nova deducció per família nombrosa o persones amb discapacitat a càrrec. En concret, en els supòsits en què els contribuents tinguin al seu càrrec ascendents o descendents, podran obtenir 1.200 euros per a cada ascendent o descendent.

Aportacions a Plans de Pensions:
- Queden limitades a 8.000 euros anuals (en l'actualitat són 10.000 euros i 12.500€ pels majors de 50 anys) i augmenten fins a 2.500 euros (actualment 2.000 euros) les aportacions a favor del cònjuge sense rendiments del treball ni d'activitats econòmiques.
- A més dels supòsits previstos actualment, podrà disposar-se anticipadament de les aportacions a plans de pensions, plans de previsió assegurats, plans de previsió social empresarial i contractes d’assegurances concertats amb mutualitats de previsió social, que tinguin més de 10 anys d'antiguitat, així com dels rendiments generats per les citades aportacions amb les condicions i límits que es fixin reglamentàriament.

      Obligació de presentació de la declaració:

Augmenta lleument el llindar dels rendiments del treball obtinguts de més d'un pagador, de manera que no hauran de presentar la declaració els contribuents que hagin percebut menys de 12.000 euros anuals en concepte de rendiments del treball que provinguin de més d'un pagador i, a més, no hagin obtingut altres rendiments l'any.







IMPOST SOBRE SOCIETATS

Operacions vinculades:

Es simplifica l'obligació de documentar a aquelles entitats o grups d'entitats l'import net de les quals de xifra de negocis sigui inferior a 45 milions d'euros, puja la limitació del perímetre de vinculació entre soci-societat del 5% al 25% i s’elimina la jerarquia dels mètodes de valoració.

Compensació de bases imposables negatives:

Es limita la compensació al 60% de la base imposable, de forma prèvia a l'aplicació de la nova reserva de capitalització, sempre que aquesta superi el milió d'euros. Així mateix s'elimina el termini temporal per a la seva compensació, de manera que esdevenen imprescriptibles. No obstant això, això comporta al seu torn, la imprescriptibilitat del termini de l'Administració a l'efecte de comprovar la seva validesa.

Regla de deduïbilitat de les despeses financeres en compres apalancades:

El límit de la deducció per interessos es calcularà sobre el benefici operatiu del grup fiscal per a adquisició de participacions si el préstec no excedeix el 70% del valor d'adquisició de la participació i s'amortitza el deute a raó de 5 punts percentuals, anualment durant 8 anys.

Tipus impositius:

Entitat
Trams Base Imposable
2014
2015
2016
Tipus General

30%
28%
25%
Entitats Financeres

30%
30%
30%
Empreses reduïda dimensió
De 0€ a 300.000€
25%
25%
25%

Resta base
30%
28%
25%
Microempreses amb manteniment
De 0€ a 300.000€
20%
20%
25%
treballadors
Resta base
25%
25%
25%
Empreses nova creació
De 0€ a 300.000€
15%
15%
15%

Resta base
20%
20%
20%


Deduccions fiscals per incentivar determinades activitats

- S'eliminen algunes deduccions en matèria mediambiental, reinversió de beneficis extraordinaris i inversió de beneficis.
- Es crea una nova deducció denominada “Reserva de Capitalització” que permet reduir la base imposable en un 10% per increment de fons propis.
- Es fixa un nou incentiu per a les empreses que realitzin un major esforç en inversió en R+D. Aquelles que destinin quanties superiors al 10% de la seva xifra de negoci podran elevar de 3 a 5 milions d'euros anuals l'import a monetitzar de la deducció de R+D.

Nous subjectes passius de l'impost

Les societats civils que tenen objecte mercantil i que actualment tributen en règim d'atribució de rendes, passaran a ser contribuents per l'Impost de societats al 2016, tot i mantenir totes les responsabilitats inherents a una societat no mercantil.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Això és el capitalisme senyors accionistes.

Entenc que aquesta frase es deu haver escoltat més d’una vegada a les oficines del Popular quan els accionistes hi van a demanar explicacions. Dimecres es va saber que les entitats europees havien tirat pel dret i havien triat el Banc Santander com a comprador del Popular. És la primera vegada que es prenia una decisió com aquesta i és que s’ha acabat el salvar bancs amb fons públics. Europa ha après dels errors passats i deixa que el mercat actuï amb les seves normes sense interferències estatals.  Quan les entitats europees van constatar que dimecres el Popular no tindria diners per fer front a les retirades de dipòsits es van posar en contacte amb els pocs bancs que s’hi havien interessat i va guanyar el Santander. De tot aquest procés trobo curioses certes declaracions: Sra. Botín, presidenta del Santander, diu que els van avisar de matinada i van prendre la decisió a l’últim moment. Això em porta a pensar que si és veritat tot plegat demostra una falta de previsió total per p

L'endemà

Des de redacció ens demanen que fem un exercici d’imaginació i preveiem què passarà el dia 2 d’octubre. Acostumo a entretenir-me més i millor quan puc fer d’altaveu d’alguna fet que trobo interessant o preocupant. Aquesta setmana pretenia parlar de com trobem cartes de caràcter personal (salut) obertes per Correos amb el pretext que hi ha el logotip de la Generalitat al sobre. També trobava interessant comentar perquè s’han fet seus els diners dels comptes corrents de les entitats que tenen una relació (encara que siguin cosins llunyans) amb la Generalitat, fins al punt d’haver de demanar permís a Hisenda espanyola per comprar paper de wc. Aquests temes són més fàcils de comentar que preveure què passarà. Tot i això faig el meu pronòstic. Votarem, no tots però una gran part de la població. Catalunya és extensa, no és fàcil dominar tots els col·legis, aconseguiran tancar els més representatius per fer la foto però una proporció alta podrà votar. A partir d’ací, diumenge vespre serà

El finançament és la clau

Sembla obvi però els diners són la clau en cas d’aixecar la suspensió de la DUI. I el dia per fer-ho també és clau.. M’explico: Sembla que el govern espanyol segueix entestat en negar el diàleg (al final de l’article donaré la meva impressió de què està passant). Es prepara per aplicar (si és que pot) l’article 155 que cancel·laria les poques atribucions que li queden a la Generalitat. Dic poques perquè si bé les té en teoria intactes, el fet que la conselleria d’economia estigui intervinguda de facto implica que qualsevol moviment econòmic està supervisat per Montoro. Si no tens capacitat per decidir què fas amb els diners, la teva autonomia ja està intervinguda i això és així des de setembre. Aquí és on es plantegen els dubtes a molt gent. Si s’aplica el 155 implicarà la supervisió de TOTES les funcions de la Generalitat per part d’un funcionari de Madrid, totes vol dir des de quins hospitals poden fer certes operacions fins a la llengua vehicular de les escoles. Si s’opta per