Ara que sembla que tot ha acabat, tornem a tenir l'atur per sota del 20% a Espanya i per sota del 15% a Catalunya (dades del 2016) està molt bé veure tres pel·lícules que parlen de com es va gestar la crisi econòmica global del 2008.
Recomano:
- The Big Short (2015)
- Margin Call (2011)
- El Capital (2012)
Totes tres ens descriuen una societat aliena a la situació i desconeixedora de qui realment governa.
El que fa més por de totes tres pel·lícules és que deixen la porta oberta a que tot torni a passar. No aprenem dels errors i les regulacions del sector de la banca no arriben.
Seguim permetent l'especulació en qualsevol tipus de bé, ja sigui a la baixa o a l'alça, ja sigui or com blat. Un exemple el trobem la pel·lícula The Big Short, on diferents operadors del mercat americà juguen contra el mercat de les hipoteques. És a dir, demanen als bancs que els facin a mida un producte on Ells aposten contra el banc a que les hipoteques s'enfonsaran. Això equival a jugar-se amb algú diners creient que l'economia mundial s'enfonsarà a curt termini, el banc segur del seu producte creu que no i tu creus que sí.
Sembla una idea boja que els bancs crein productes a mida dels especuladors per satisfer les demandes de gent que pot especular ja no amb productes tangibles sino amb idees..
Tot molt boig.. reproducció a gran escala del que podem veure a Las Vegas on iaietes es juguen els seus estalvis en una màquina escurabutxaques però amb els diners de tots nosaltres (els que tenim tots en dipòsits al banc).
La última escena de la pel·lícula El Capital fa por... molta por..
Terrassa, octubre de 2016.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada