Passa al contingut principal

Els valors de les organitzacions


Sé que els articles d’opinió d’economia acostumen a estar relacionats amb conceptes com la inflació, el Producte Interior Brut o l’impost sobre la renda però aquest crec que seria interessant escriure’l sobre el fitxatge d’en Neymar pel Futbol Club Barcelona i sobre els valors que de vegades manquen a les empreses, i és que cal recordar que els clubs de futbol són empreses.
Si fem una mica de memòria recordarem que Sandro Rosell va presentar aquest estiu un jugador d’origen brasiler Neymar da Silva. Feia un parell de temporades que li anaven darrera la majoria dels equips del vell continent i després de molts mesos de negociació van poder anunciar-ne el fitxatge.
És en aquest punt on comencen els balls de xifres que acaben finalment amb el càrrec del Sr. Rosell. Es va començar amb 57 milions d’euros i sembla que acabarem en cent milions una vegada hem tingut coneixement que aquesta setmana s’han ingressat tretze milions d’euros a Hisenda com a complementària després de rebre l’amenaça d’inspeccionar la contractació.
Recordarem que un soci del FC Barcelona va presentar una demanda contra l’ex president Rosell  on, bàsicament, es reclamava saber quan havia costat realment l’astre brasiler. Si bé durant els primers temps es va defensar per part del club que el cost real era el ja anunciat des del principi, d’un dia per l’altre es va anunciar la dimissió d’en Sandro Rosell. És curiós que l’endemà mateix, el substitut va anunciar que el cost real havia estat de 87 milions. I encara és més curiós que un parell de setmanes després n’hi sumem 13 més d’impostos no declarats.
El problema és de valors, no de xifres. El fet que un jugador pugui costar gairebé 100 milions d’euros és insultant però ens hi hem anat acostumant (recordem que el Reial Madrid va fer el mateix estiu un fitxatge de 102 milions i ningú va fer el crit al cel). La manca de valors que trobem a tants sectors econòmics com la banca (preferents, desnonaments, primes), les elèctriques (subhastes fosques de preus), etc.. ara els veiem reflectits públicament a les altes esferes dels clubs de futbol. Sempre hem tingut clar que uns clubs com el Barça i el Madrid, amb pressupostos de més de quatre-cents milions d’euros anuals actuaven sota valors econòmics i no socials i el cas Neymar no és més que una demostració d’aquest fet.
No sembla que valors com la sinceritat i la transparència hagin guiat el camí de la directiva del FCB en aquest cas. Negar reiteradament que el fitxatge hagués costat més que l’anunciat i haver d’acabar dimitint al·legant raons personals és greu. Que qui et substitueixi no trigui més de dos dies en dir el que tothom preguntava des d’un principi i és que el cost va ser superior al que es va dir a l’inici en més de 30 milions també és greu. Que dues setmanes després el jutge anunciï que es podria haver comés delicte fiscal, el club ho negui i dos dies després es paguin tretze milions i mig d’euros a Hisenda només ens ha d’alegrar pel fet que Hisenda som tots...
Tantes versions d’un mateix fet, tants desmentiments i tantes correccions deixen una sensació de trobar-nos davant d’un equip directiu que no vol/pot ser transparent. Honradesa és un valor puntal per un club que intenta identificar-se amb UNICEF i hauria de ser puntal també per les empreses. Els equips de futbol tenen molts socis i encara més seguidors i són miralls per molta gent. Cal doncs que ensenyin valors com la honradesa i la transparència. Els presidents dels clubs de futbol són com els directius de les grans empreses, són gent que ha de marcar el camí i les grans línies a seguir per tal qui forma part de l’organització segueixi aquesta via. Si qui ha de marcar el rumb no defineix els valors correctes, tota la organització se’n sentirà afectada.

És positiu que un president o director general dimiteixi quan observa que els valors de l’organització s’allunyen dels objectius, és la millor manera de donar exemple.

Article publicat al Diari NEW T el set de març de 2014.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Això és el capitalisme senyors accionistes.

Entenc que aquesta frase es deu haver escoltat més d’una vegada a les oficines del Popular quan els accionistes hi van a demanar explicacions. Dimecres es va saber que les entitats europees havien tirat pel dret i havien triat el Banc Santander com a comprador del Popular. És la primera vegada que es prenia una decisió com aquesta i és que s’ha acabat el salvar bancs amb fons públics. Europa ha après dels errors passats i deixa que el mercat actuï amb les seves normes sense interferències estatals.  Quan les entitats europees van constatar que dimecres el Popular no tindria diners per fer front a les retirades de dipòsits es van posar en contacte amb els pocs bancs que s’hi havien interessat i va guanyar el Santander. De tot aquest procés trobo curioses certes declaracions: Sra. Botín, presidenta del Santander, diu que els van avisar de matinada i van prendre la decisió a l’últim moment. Això em porta a pensar que si és veritat tot plegat demostra una falta de previsió total per p

L'endemà

Des de redacció ens demanen que fem un exercici d’imaginació i preveiem què passarà el dia 2 d’octubre. Acostumo a entretenir-me més i millor quan puc fer d’altaveu d’alguna fet que trobo interessant o preocupant. Aquesta setmana pretenia parlar de com trobem cartes de caràcter personal (salut) obertes per Correos amb el pretext que hi ha el logotip de la Generalitat al sobre. També trobava interessant comentar perquè s’han fet seus els diners dels comptes corrents de les entitats que tenen una relació (encara que siguin cosins llunyans) amb la Generalitat, fins al punt d’haver de demanar permís a Hisenda espanyola per comprar paper de wc. Aquests temes són més fàcils de comentar que preveure què passarà. Tot i això faig el meu pronòstic. Votarem, no tots però una gran part de la població. Catalunya és extensa, no és fàcil dominar tots els col·legis, aconseguiran tancar els més representatius per fer la foto però una proporció alta podrà votar. A partir d’ací, diumenge vespre serà

El finançament és la clau

Sembla obvi però els diners són la clau en cas d’aixecar la suspensió de la DUI. I el dia per fer-ho també és clau.. M’explico: Sembla que el govern espanyol segueix entestat en negar el diàleg (al final de l’article donaré la meva impressió de què està passant). Es prepara per aplicar (si és que pot) l’article 155 que cancel·laria les poques atribucions que li queden a la Generalitat. Dic poques perquè si bé les té en teoria intactes, el fet que la conselleria d’economia estigui intervinguda de facto implica que qualsevol moviment econòmic està supervisat per Montoro. Si no tens capacitat per decidir què fas amb els diners, la teva autonomia ja està intervinguda i això és així des de setembre. Aquí és on es plantegen els dubtes a molt gent. Si s’aplica el 155 implicarà la supervisió de TOTES les funcions de la Generalitat per part d’un funcionari de Madrid, totes vol dir des de quins hospitals poden fer certes operacions fins a la llengua vehicular de les escoles. Si s’opta per